Verhuizen

Blijven (En Verbouwen) Of Verhuizen

Het is een moeilijke beslissing. Moet ik blijven en eventueel mijn huis verbouwen of moet ik verhuizen naar een nieuwe woning?

Met de onderstaande tips proberen wij je een opweg te helpen om de juiste beslissing te maken. Blijven en verbouwen, of verkopen en verhuizen.

Snel een verhuisbedrijf vinden?
Vraag Gratis Offertes Aan
binnen 2 minuten aangevraagd

Maak Een Lijstje Met Wat Je Gaat Missen In De Buurt

Pak pen en papier / tablet / mobiel en ga er even goed voor zitten. Wat vind je fijn aan je huidige huis en wat vind je prettig aan de omgeving waarin je woont.

Je kunt die ook met je partner of met je gezin doen rond de keukentafel. Je kunt samen een lijstje maken op papier of in een notitie app. Je kunt iedereen ook een apart, persoonlijk lijstje laten opstellen.

Brainstorm er flink op los, maak de lijst zo lang mogelijk.

Maak Een Lijstje Met Wat Je Niet Gaat Missen

Maak ook een lijstje met de dingen die je (graag) kan missen aan het huis en aan de buurt / stad.

Vergelijk De Lijstjes

Leg alle lijstjes naast elkaar. Bijvoorbeeld de positieve punten links en de negatieve, de te missen dingen rechts.

Ga de lijst af. Zo kom je beter te weten wat er nu zo fijn is aan het wonen in je huidige woning en wat niet. Dit maakt het overzichtelijker.

Als je bijvoorbeeld ziet dat de lijst met positieve punten veel langer is dan de negatieve punten kun je dat meenemen in de besluitvorming.

Uiteraard wegen sommige punten zwaarder mee dan andere.

Bijvoorbeeld de reistijd naar je werk weegt zwaarder dan het fijne restaurant om de hoek waar je om de paar maanden gaat eten.

Maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Blijven

Als de onderstaande punten tot het kopje ‘Verhuizen’ op jou of jouw gezin van toepassing zijn raden wij je aan om in je huidige huis te blijven wonen.

Geen Geld Genoeg Voor Nevenkosten

Het verkopen en kopen van een huis brengt altijd extra kosten met zich mee. Je maakt kosten om een huis op de juiste manier te verkopen en kopen. Denk aan bijvoorbeeld makelaarskosten en het verhuizen van de inboedel.

Bovendien willen de meeste mensen ook wat nieuws qua inrichting in het nieuwe huis.

Zit je krap dan is niet altijd verstandig om te gaan verhuizen. Als je kleiner en goedkoper gaat wonen kun je overwegen om naar een nieuw huis te gaan.

Met de eventuele overwaarde van het huis kun je de administratieve en verhuiskosten betalen.

Maar in andere gevallen kun je beter je huidige huis aanpassingen aan je wensen.

Opknappen Van Je Huis Is Voldoende

Ben je niet tevreden met de uitstraling van je huis? Dan betekend dat nog niet dat je het hoeft te verkopen.

Een verhuizing kan een te rigoureuze beslissing zijn.

Geef de gevel bijvoorbeeld een andere kleur en knap de keuken en badkamer op voor een nieuwe frisse uitstraling.

Dit hoeft niet gelijk tienduizenden euro’s te kosten.

Renoveren En Verbouwen Van Je Huis

Het renoveren van je huis kan wat kostbaarder zijn dan het alleen opknappen. Maar woon je in een buurt en plaats waar jij en eventueel je gezin zich fijn voelen kan het renoveren van je woning de sleutel zijn.

Plaats bijvoorbeeld een nieuwe keuken en laat een nieuwe badkamer installeren. Je kunt ook bijvoorbeeld een uitbouw laten maken in de vorm van een serre.

Je kunt ook een verdieping uitbreiden of aanbouwen om de woning tot je droomhuis te maken. Daarvoor hoef je dan niet voor te verhuizen.

In sommige gevallen maak je het huis ook meer waard als je het gaat renoveren wat mooi meegenomen is als je later besluit om toch te verkopen.

Eerst Investeren Om Het Huis Meer Waard Te Maken

Kun je aanpassingen doen om het huis meer waard te maken? Dan is het slim om deze eerst aan te pakken. Zo is de kans groter dat je je huidige woning voor een beter bedrag kunt verkopen.

Je kunt bijvoorbeeld de isolatie in huis verbeteren en het duurzamer maken. Zo maak je het aantrekkelijker voor potentiële kopers.

Lees hier meer over het duurzamer maken van je huis. Een bijkomend voordeel is dat je energierekening omlaag gaat.

Verhuizen

Als de onderstaande onderwerpen op jou of je gezin van toepassing zijn, raden wij je aan om te gaan verhuizen.

Ruimtegebrek

Woon je samen in een driekamer appartement en is er een baby op komst? Dan kan het wel eens iets te krap worden? Zeker als je in de toekomst je gezin verder wilt uitbreiden.

Kinderen willen graag in de loop van de tijd hun eigen kamer hebben om zich terug te trekken.

Je kunt het in het begin nog combineren door de baby naast je te laten slapen en de oudste een eigen kamertje te geven. Maar op een gegeven moment zal dat ook niet meer gaan als de kleine baby uitgroeit tot een kleuter.

Hobby’s

Heb jij en andere leden van je gezin belangrijke hobby’s die ruimte kosten in huis? Is die ruimte er niet of is die te minimaal dan is het wellicht slim om te verhuizen.

Denk aan een grotere garage om auto’s op te knappen of een grote treinbaan op zolder.

Maakt de hobby een groot deel uit van het leven van jou, partner of gezin dan kan verhuizen wellicht een goed optie zijn.

Dan wordt een grotere garage of een zolder één van de belangrijkste criteria waaraan de nieuwe woning moet voldoen.

Je Wilt In Een Betere Buurt Wonen

Heb je het gehad met de buurt waar je woont? Verdwijnt de fijne sfeer in de buurt die er wel was toen je er kwam wonen?

De buurt waarin je woont kan voor een groot gedeelte je woonplezier bepalen. Het huis is misschien wel te klein, maar je hebt wel fijne buren en omgeving dan is het vaak toch genoeg om te blijven.

Vind je het niet meer gezellig om te wonen dan kun je het beste toch uitkijken naar een nieuwe woning.

Eventueel moet je wat inleveren qua type huis maar je algehele woonplezier kan er wel op vooruit gaan.

Het Huis Verbouwen Is Niet Meer Haalbaar

Het is slim om te gaan verhuizen als er veel moet gebeuren aan je huis terwijl je daar niet het geld en vooral de energie voor hebt.

Een huis verbouwen kan soms duur uitpakken en kan qua energie veel van je vragen. Zeker als je de verbouwing en renovatie voor een groot deel zelf wilt doen.

Als je tegen de planning en de uitvoering opziet is het slimmer om het huis voor een mooi bedrag te verkopen en het over te laten aan de nieuwe bewoners.

Je kunt moet hoogstwaarschijnlijk wel kleiner gaan wonen omdat wat je minder krijgt voor de woning, maar dan zit je niet met de zorgen van een uitgebreide renovatie of verbouwing.

Kies Voor Een Goede Verkoopmakelaar

Sta je op het punt om het huis te willen verkopen moet je een goede makelaar in de hand nemen. Een verkoopmakelaar die bij je past.

Je kunt hier direct via gelukkigerwonen offertes aanvragen bij makelaars om je huis te laten taxeren en te verkopen.

Vergelijk de offertes en vind de makelaar met de juiste kwaliteit/prijs verhouding.

Kinderen

Als het om verhuizen gaat is het belangrijk om de kinderen te betrekken bij de beslissing.

Daarom hebben hiervoor een apart kopje gemaakt.

Een verhuizing kan intens zijn en voor kinderen, net als voor jezelf kan er een hoop veranderen.

Is Er Een Goede Kinderdagverblijf Of School In De Buurt

Als je gaat verhuizen is het slim om een goede school of crèche te vinden in de buurt van het nieuwe huis.

Vooral een goede basisschool is voor kinderen belangrijk. Van kinderdagverblijf kun je nog wel wisselen maar met een basisschool is het lastiger.

Kinderen zijn vertrouwd met de school en hebben daar vriendjes en vriendinnetjes. Is de verhuizing belangrijk genoeg om dat te verbreken?

Als je pubers hebt reizen zij gemiddeld langer naar hun middelbare school. Het is heel normaal om een paar plaatsen verderop naar school te gaan. Dat maakt verhuizen al wat makkelijker (als je niet naar een ander deel van het land verhuist natuurlijk).

Maar voor kleinere kinderen wil je toch wat dichterbij zitten. Zitten de kinderen in de laatste klassen, dan kun je eventueel wachten tot ze naar de middelbare school gaan. Dat is een beter moment om te gaan verhuizen.

Gaan De Schoolprestaties Er Onder Lijden Bij Een Verhuizing?

Als je gaat verhuizen, zeker als je naar een ander deel van Nederland verhuisd verandert er veel.

Kinderen moeten wennen aan hun nieuwe omgeving en nieuwe school. Door de impact die verhuizing kan hebben op kinderen is het slim om te kijken of het het juiste moment is.

Zeker als kinderen naar de middelbare school gaan en je verhuist moet het je wel op het juiste moment doen. Als je voor of tijdens examen gaat verhuizen is dat een ongelukkig moment en de kunnen de prestaties slechter uitpakken.

Is het nu het juiste moment om te verhuizen of wacht je tot de zomer om naar een nieuw huis te gaan met de kinderen?