PVC Vloer: Zonder Of Met Plint?

Je wilt een nieuwe PVC vloer laten leggen. Heb je dan eigenlijk plinten nodig of kun je ook zonder? En welke mogelijkheden zijn er allemaal wanneer je kiest voor plinten bij je PVC vloer?

In deze gids lees je er alles over.

Laat je PVC vloer professioneel aanbrengen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Is een PVC vloer zonder plint mogelijk?

Het antwoord is ja. Een PVC vloer kan, wanneer je kiest voor verlijmde PVC of loose lay PVC, strak tegen de muur gelegd worden waardoor een plint niet perse nodig is. Je kunt er in dit geval ook voor kiezen om een staande plint te gebruiken.

Hierbij in het kort het verschil tussen verlijmde PVC, klik PVC en loose lay PVC:

Klik PVC: Bij klik PVC klik je de verschillende planken in elkaar. Het is daardoor te vergelijken met het leggen van laminaat. Klik PVC wordt ook wel click PVC of PVC kliklaminaat genoemd.

Bij klik PVC wordt een plint wel aangeraden.

Verlijmde PVC: Een verlijmde PVC vloer wordt vastgelijmd en heeft geen speciale ondervloer nodig. Vaak moet de vloer wel geëgaliseerd worden voordat de vloer wordt verlijmd. Omdat verlijmde PVC vloerdelen erg dun is en oneffenheden in de ondervloer overneemt is het belangrijk dat het geheel egaal is.

Het voordeel van verlijmde PVC is dat deze zonder naden gelegd kan worden, strak tegen de muur aan.

Er zijn dus geen plinten nodig bij een verlijmde PVC vloer.

Loose lay: Dit type PVC vloer is in opkomst. Hierbij worden losse PVC vloerdelen gelegd zonder kliksysteem. Deze liggen dus echt los. Bij sommige loose lay vloeren heb je wel een magnetisch kliksysteem. Het voordeel van loose lay is dat je het makkelijk kunt verhuizen of kunt vervangen bij beschadigingen.

Een loose lay PVC vloer heeft geen plinten nodig.

PVC vloer zonder plint

Kies voor de juiste PVC vloer en kies daar je plinten bij uit. Vraag advies. Vraag hier gratis offertes aan bij PVC vloerspecialisten.

Wat zijn de voordelen van plinten bij PVC?

Er zijn goede redenen te bedenken om wel te kiezen voor plinten bij je PVC vloer.

Bescherming van de wand: Een plint beschermt je wand tegen beschadigingen. Ben je aan het stofzuigen of aan het dweilen en je stoot hierbij per ongeluk tegen de muur, dan zal dit door de aanwezige plint worden opgevangen.

Nette afwerking: Plinten maken de vloer helemaal af. Bij vooral houten vloer maar ook klik PCV en laminaat moet er altijd 1 cm worden vrijgelaten tussen de rand van de vloer en de muur. Dit omdat de vloer ‘werkt’ als gevolg van temperatuurschommelingen.

Met een plint is deze noodzakelijke voeg netjes weggewerkt. Ook wanneer deze ruimte niet nodig is, zoals bij een verlijmde PVC vloer, zorgen plinten voor een nette afwerking.

Wegwerken van kabels: Door alle bedrading achter de plint langs te laten lopen is deze mooi uit het zicht. Er zijn ook plinten waarin je kabels kunt wegwerken.

Welke soorten plinten zijn er?

Kies je voor een afwerking met plinten voor je PVC vloer dan valt er op dit gebied meer te kiezen dan je misschien zou verwachten. Hieronder lees je meer over de verschillende plinten die er zijn.

Plakplint

Plakplinten plak je op de vloer. Een plakplint is daarmee meer een deel van je vloer. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een muurplint, die meer een onderdeel van de muur vormt. Vaak zie je dat plakplinten in dezelfde kleur worden gekozen als de vloer.

Het voordeel van plakplinten is dat ze gemakkelijk ‘geplakt’ kunnen worden op de vloer. Met deze liggende plint heb je een mooi verlengstuk van je vloer.

Hoge plakplint bij een PVC vloer

Geluidsreducerende plint

Je kunt ook kiezen voor een plint met aan de onderzijde de mogelijkheid een strip te plaatsen. De plint wordt dus niet rechtstreeks op de vloer geplaatst en met de strip voorkom je contactgeluid met de vloer.

Deze plinten zijn goed te gebruiken in appartementen waarbij er aan bepaalde geluidsnormen moet worden voldaan.

Muurplint

Een muurplint is eigenlijk meer onderdeel van je muur dan van je vloer. Deze plint wordt, zoals de naam al aangeeft, tegen de muur bevestigt. De muurplint wordt meestal in dezelfde kleur als de muur geschilderd, maar je kunt ook kiezen voor een muurplint in de kleur van je vloer. De muurplint is dus een staande plint.

Deze plint kun je monteren door middel van schroeven, maar het kan ook met lijmen, vastspijkeren of montagekit.

Kraalplint

Een kraal muurplint is een plint met een sierlijk randje aan de bovenkant. Deze plint komt goed tot zijn recht in een sfeervolle woning met sierlijke details.

Hoe ziet een kraalplint er uit bij een PVC vloer?

Rechte plint

In tegenstelling tot een kraalplint is een rechte plint juist strak en recht. Deze plint past goed in een woning met een strakke en moderne interieurstijl.

Rechte plint voor een strak uiterlijk

Hoge plint

Hoge plinten zijn tegenwoordig heel gewild. Het zijn dunne, hoge plinten die tegen de muur worden geplaatst. Deze plinten worden mooi passend gemaakt bij de muur, zodat het een fraai geheel wordt. Hoge plinten zijn er in verschillende afwerkingen.

Zo zijn er hoge plinten met een rechte afwerking, een kraalafwerking of een halfrond afwerking.

PVC vloer met hoge plint

Overzetplint

Overzetplinten worden ook wel renovatieplinten genoemd. Dit omdat ze veel ingezet worden bij verbouw of renovatie. Overzetplinten of holle plinten zijn namelijk de ideale oplossing wanneer je de oude plinten moeilijk kunt verwijderen.

Om te voorkomen dat je door het verwijderen van deze oude plinten je wand of vloer beschadigt, worden deze overzetplinten over de oude plinten heen geplaatst.

Overzetplint van aluminium

Plintneut

Een plintneut gebruik je als overgang van de verticale sierlijst rondom een (deur)kozijn naar een horizontale plint. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, breedtes, en diktes en in verschillende materialen.

Plintneut bij een PVC vloer

Kies voor een PVC vloer met plinten of zonder plinten. Wat vind jij het mooist? Vraag hier gratis PVC vloer offertes aan.

Welk soort plint materialen zijn er?

Verder zijn plinten in verschillende materialen leverbaar. Hieronder vind je een overzicht van gangbare materialen en hun specifieke eigenschappen.

MDF

De meeste plinten zijn van het materiaal MDF wat de afkorting is voor Medium Density Fibreboard. MDF is dan niet zo sterk als gewoon hout, maar het heeft als voordeel dat het slijtvast is, in tegenstelling tot hout niet of nauwelijks werkt en voordelig is in aanschaf.

PVC

Ook zijn er plinten die gemaakt zijn van PVC, met dezelfde eigenschappen als het PVC vloer materiaal. Je kunt een PVC vloer samen kopen met PVC plinten met dezelfde print of die goed matchen.

Aluminium

Plinten worden ook wel gemaakt van het metaal aluminium. Het is een vormvast en vochtbestendig materiaal, maar wel relatief duur in aanschaf.

Grenen

Grenen plinten kunnen door hun sfeervolle uitstraling je interieur ook echt verfraaien. Wel is grenenhout vrij zacht waardoor het gemakkelijker kan beschadigen. Grenen plinten zijn duurder dan plinten van MDF, maar goedkoper dan plinten van eikenhout.

Eiken

Eikenhout is een sterke en harde houtsoort met een geheel eigen, natuurlijke uitstraling. Eikenhouten plinten zijn duurder dan de meeste andere plinten.

Wat kosten plinten?

Hier lees je uitgebreide informatie over de kosten van de verschillende soorten plinten bij een PVC vloer.

Welke kleur plint past?

Ook de kleur die je kiest voor je plinten kan heel bepalend zijn. Je kunt de plint kiezen in de kleur van de muur of van de vloer. Zie je de plint meer als onderdeel van de vloer dan kun je deze in dezelfde kleur als de vloer kiezen.

Een wat hogere plint maakt meer deel uit van de muur en zou je daarom in de kleur van de muur kunnen kiezen.

Voor een bijzonder effect zie je ook wel dat de plint juist een heel andere kleur krijgt.

Bijvoorbeeld een zwarte plint bij een witte muur, zodat er een mooi contrast ontstaat. Het is natuurlijk maar net wat in jouw huis past en wat je zelf mooi vindt.

Offertes aanvragen bij PVC vloerspecialisten

Wil je ook een mooie PVC vloer laten leggen, met of zonder plinten, vraag hieronder bij PVC vloerspecialisten vrijblijvend en gratis offertes aan. Zo kun je een goede (prijs)vergelijking maken.

Vergelijkbare berichten