Zijwangen bij een Dakkapel {7x Soorten}

Met zijwangen worden de wanden aan de zijkant van de dakkapel bedoeld. Deze zijwangen kunnen uit verschillende materiaalsoorten bestaan.

De keuze voor een bepaald soort materiaal heeft een grote invloed op het uiterlijk en duurzaamheid van een dakkapel. Niet onbelangrijk dus om hier de nodige aandacht aan te besteden.

In deze gids lees je meer over de verschillende materialen waar je uit kunt kiezen voor de zijwangen en op welke manier je de zijwangen van je dakkapel kunt vervangen.

Dakkapellen offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn de zijwangen bij een dakkapel?

Zijwangen zijn de zijkanten van een dakkapel. Deze kunnen onder meer gemaakt zijn van hout, kunststof, zink en zelfs van glas.

Zijwangen zorgen ervoor dat wind en regen niet door de zijkant van je dakkapel heen gaan. Daarnaast bieden zijwangen privacy (als je niet voor een glazen zijwang kiest).

Wat zijn de zijwangen van een dakkapel?

Bron foto: fasciadivisionreading.co.uk

Kies voor een duurzame zijwangen op je nieuwe dakkapel. Vraag nú gratis offertes aan voor de verschillende soorten dakkapellen.

Zijwangen in verschillende materialen

Dakkapellen hebben in ons land als gevolg van het vaak natte weer best het nodige te verduren. Het is dan ook belangrijk te kiezen voor duurzame materialen voor de zijwangen, zodat deze voor een langere tijd meegaan.

1. Zijwangen van hout

Vaak wordt er voor de beplating waarmee de zijwangen van een houten dakkapel afgewerkt met watervast verlijmd multiplex.

Doordat dit materiaal bestaat uit meerdere op elkaar gelijmde houtlagen is het erg sterk.

Hardhout

Je kunt ook kiezen voor zijwangen van hardhout voor je dakkapel. Meranti, beuken, eiken en meranti zijn soorten hardhout die gebruikt worden als materiaal.

Houten zijwangen hebben een natuurlijke uitstraling, zijn gemakkelijk te repareren indien nodig en ze zijn geschikt voor maatwerk.

Onderhoud

Wel heeft hout meer onderhoud nodig en gaat het minder lang mee dan bijvoorbeeld kunststof. Om ongeveer de 6 jaar is er wel een nieuw likje verf nodig.

2. Zijwangen van Trespa

Trespa is een soort kunststof dat gebruikt wordt voor onder andere dakkapellen. Eigenlijk komt de benaming Trespa van de Nederlandse fabrikant die deze platen voor het eerst op de markt bracht. Tegenwoordig worden alle soortgelijke platen gemakshalve Trespa genoemd.

Hoe is Trespa opgebouwd?

In tegenstelling tot veel andere kunststofplaten, bevatten Trespa platen meer natuurlijke bestanddelen. Ze bestaan uit meerdere lagen. In het midden bevindt zich een laag geperste houtvezels met daaromheen een harde toplaag.

Weersinvloeden

Doordat Trespa een erg sterk materiaal is en vrijwel ongevoelig is voor weersinvloeden, is het een erg geschikt materiaal om te kiezen voor de zijwangen van je dakkapel. Bovendien is het nagenoeg onderhoudsvrij, zodat je er weinig aan hoeft te doen. Af en toe schoonmaken volstaat.

3. Zijwangen van Keralit

Ook Keralit is een kunststofsoort. Keralit is een wat ruwer materiaal dan Trespa. Ook dit materiaal is duurzaam, stevig en kleurvast. Het is bij Keralit ook mogelijk om te kiezen voor een houtstructuur.

Zo hebben de zijkanten van je dakkapel de uitstraling van hout, maar profiteer je van de onderhoudsvrije eigenschappen van kunststof en het voordeel dat het ook nog eens heel lang meegaat.

4. Zijwangen van aluminium

Aluminium is ook een zeer geschikt materiaal voor de zijwangen.

Duurzaam

Met aluminium kies je voor een duurzaam materiaal, dat zeer lang meegaat en vrijwel geen onderhoud vraagt. Ook is het materiaal brandwerend en bestand tegen alle vormen van weersinvloeden.

Het is zelfs geschikt in een zilte omgeving zoals voor huizen die zich in de kustgebieden nabij de zee bevinden.

Uiterlijk

Ook als het gaat om het uiterlijk is aluminium een gewild materiaal.

Het zorgt voor een strakke, moderne en luxe uitstraling die goed tot zijn recht komt bij woningen met een moderne stijl.

5. Zijwangen van zink

Zink wordt al heel lang gebruikt als bekleding voor bijvoorbeeld schoorstenen en andere delen van woningen en gebouwen die een goede bescherming nodig heeft. Ook wordt zink toegepast op dakkapellen.

Geen corrosie

Zink is een metaalsoort met als groot voordeel dat het bijna niet aangetast wordt door de zuurstof in de lucht (roestvorming). Laat je de zijwangen van je dakkapel bekleden met zink dan kies je niet alleen voor een onderhoudsvrij en duurzaam materiaal maar ook voor een bijzondere en exclusieve uitstraling van je dakkapel.

6. Zijwangen van glas

Voor nog meer lichtinval via je dakkapel, kun je er ook voor kiezen om glas te verwerken in de zijwangen. Dit biedt bovendien nog meer uitzicht en de dakkapel lijkt ook nog eens optisch groter door het extra glas. Kies je voor hoogwaardig HR-glas dan is de dakkapel ook nog eens goed isolerend.

Glazen zijwang

7. Zijwangen van polyester

Een dakkapel die gemaakt is van polyester wordt gegoten en bestaat uit één deel dat geheel van polyester is. Ook de zijwangen bestaan dus uit polyester. Een polyester dakkapel is naadloos, waardoor je geen risico loopt op lekkages.

Polyester dakkapellen gaan heel lang mee en zijn onderhoudsvrij.

Hoe kun je zijwangen vervangen?

Zijn de zijwangen van de dakkapel gemaakt van hout, dan zijn ze na gemiddeld vijftien jaar wel aan vervanging toe. Je kunt er dan voor kiezen om de houten zijwangen te vervangen door kunststof (bijvoorbeeld Trespa of Keralit) of een ander duurzaam materiaal.

Zo ben je ervan verzekerd dat de zijwangen de volgende keer een stuk langer meegaan.

Het vervangen van de zijwangen kan op twee manieren:

1. Zijwangen compleet vervangen: In dit geval worden de oude zijwangen verwijderd en vervangen door nieuwe platen van bijvoorbeeld kunststof, aluminium of een ander materiaal.

Vaak zie je dat in dit geval ook gelijk de boeidelen (de brede rand boven de ramen van de dakkapel) worden vervangen, zodat je in één keer klaar bent. Je kunt er voor kiezen om deze klus zelf te doen. In dat geval is het wel verstandig om de zijwangen door een dakkapelspecialist op maat te laten zagen.

Voor het beste resultaat huur je een dakkapel specialist in. Vraag hier gratis offertes aan.

2. Zijpanelen verlijmen met bestaande zijwangen: Zijn de zijwangen van je dakkapel op zich nog wel van goede kwaliteit dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld HPL platen (kunststof platen) over de bestaande zijwangen te lijmen.

Dit is een manier die niet alleen een stuk sneller maar ook goedkoper is dan het volledig vernieuwen van de zijwangen.

Wanneer je kiest voor deze methode dan is het wel heel belangrijk dat de oude zijwangen nog sterk genoeg zijn om als basis te dienen voor de platen die erop verlijmd gaan worden.

Zijwangen isoleren

Het isoleren van de zijwangen van een dakkapel gebeurt via de binnenzijde. De isolatie wordt in het houten raamwerk van de constructie aangebracht.

In de regel wordt hiervoor steenwol of glaswol gebruikt, vanwege de hoge isolatiewaarde die deze isolatiematerialen hebben.

Vervolgens komt hier overheen een dampfolie. Daarna wordt de binnenkant van de zijwangen afgetimmerd.

Kun je zijwangen schilderen?

Het is mogelijk dat je na verloop van tijd bent uitgekeken op de kleur van je dakkapel. Zijn de zijwangen van hout dan is het noodzakelijk dat deze periodiek geschilderd worden. Dat is het moment dat je voor een andere kleur kunt kiezen.

Aluminium en kunststof

In principe is het ook mogelijk om kunststof zijwangen over te schilderen. Vraag in dat geval wel advies, want de ene kunststofsoort is beter over te schilderen dan de andere.

Hoewel het niet wordt aangeraden, kan ook aluminium geschilderd worden. Dit is echter wel een heel ander soort klus dan het verven van hout.

Het sterk aan te raden om aluminium, kunststof of andere materialen behalve hout te vervangen als je uitstraling wilt veranderen. Zo vernieuw niet alleen de kleur maar verleng je ook de levensduur van de dakkapel.

Offertes aanvragen bij dakkapel specialisten

Wil je een nieuwe dakkapel laten plaatsen? Of zijn de zijwangen van je dakkapel aan vervanging toe?

Vraag bij dakkapel specialisten offertes aan. Geheel vrijblijvend en gratis. Door de verschillende offertes te vergelijken kun je geld besparen.

Vergelijkbare berichten